Jan Ijäs

s. 1975 Jyväskylässä, asuu Helsingissä

Miksi hait tähän näyttelyyn?

Jyväskylän Taitelijaseuran vuosinäyttely oli aikoinaan ensimmäinen näyttely, missä töitäni oli esillä. Sitä kautta se on ollut tärkeä vuosittainen tapahtuma ja on sitä yhä.

Missä olet asunut?

Olen syntynyt Jyväskylässä, asunut sen jälkeen lapsena Nigeriassa, opiskellut Yhdysvalloissa ja palannut Jyväskylään. Nykyisin asun Helsingissä, mutta Jyväskylässä olen eniten vuosia viettänyt.

Kerro näyttelyyn esille tulevista teoksistasi.

Näyttelyyn tulee ainakin yksi videoteos, joka kommentoi ihmisten käyttäytymistä Internetissä (”Sos-media”). Toinen sijoittuu Espanjaan Sierra Nevadan vuoristoon ja kertoo belgialaisen kuvataiteilija Louis de Cordierin projektista ”Biblioteca de Sol”. Näiden lisäksi ehkä vielä virtuaalinen / interaktiivinen teos ”ONE SHOT”.

Mikä taiteen tekemisessä tuottaa suurinta iloa?

Eniten iloa saan ns. puuhailusta. Työskentelytapani on puhdas improvisaatio sen jälkeen, kun olen kirjoitellut muutamia sivuja ikään kuin muistiinpanoiksi ja rungoksi, jonka päälle voi kameralla rakentaa.

Mistä tyylisi on syntynyt?

Fiktiivinen ja dokumentaarinen elokuva ovat työssäni yhtä, näitä välineitä hyväksikäyttäen pyrin löytämään ja rakentamaan kameraa ja elokuvakerrontaa apuna käyttäen maailman, joka samalla kertoo valitusta aiheesta sekä samalla yleisesti jostain laajemmasta. ”Biblioteca” tutkii nykyisyyttä tulevaisuuden dystopioiden kautta ja ”Sos-media” ihmisten välistä kommunikointia ja sen ongelmia aikana, jolloin sitä mukamas helpotetaan tietotekniikan avulla.

Sinulla on usein monta rautaa tulessa. Miten valitset aiheesi?

Teen usein sarjoja samantyyppisistä aiheista, homma alkaa usein siitä, että yksi aihe tuo mukanaan muita ja lopulta ne luovat yhdessä laajemman kokonaisuuden. Eli ei niitä rautoja lopulta niin kovin montaa ole… on vain saman aiheen sisällä liikkuvia yksittäisiä juttuja.

http://www.av-arkki.fi/taiteilijat/jan-ijas/

http://oneshot.fi/

Kuraattorien keskustelu

Samuli Heimonen ja Teija Isohauta

Jan Ijäksen filmit kaihtavat määrittelyä. Ne ovat tosipohjaisia, mutta tekotavaltaan kokeellisia. Lopputulos on jännittävä sekoitus dokumenttia ja fiktiota. Ijäksen aihepiiri ja niiden sisääntulokulma maailmaan on outo, mutta kummallisella tavalla ajankohtainen.

Ijäksen tuotannossa vuorottelevat lyhyet dokumentaariset lyhytelokuvat ja kantaaottavammat poeettiset teokset. Hänen ilmaisunsa taipuu hämmästyttävän moneen aiheeseen.

Näyttelyssä oleva ”Two Islands” liittyy sarjaan, jossa maailman jäteongelmaa katsotaan koko maapallon näkökulmasta. Jätettä on kaikki, joka kertyy ongelmaksi – niin ruumiit, hävitettävät aseet kuin arvoton rahakin. Aihe on ajankohtainen, mutta kohteeksi valittu ”jäte” ei sitä tyypillisintä muovituoli-osastoa.

Sosiaalista mediaa käsittelevä teos ”Sos-media” on myös erittäin ajankohtainen. Ijäs on poiminut keskustelupalstoilta katkelmia keskusteluista, liittänyt niitä yhteen ja luonut niiden pohjalta kuvitteellisten ihmisten välisen dialogin. Teos on kuvattu muotoon, jossa ammattinäyttelijät käyvät absurdeja keskusteluja luontevasti illalliskutsuilla.

Ijäksen teokset eivät ole tyypillistä dokumenttikerrontaa, vaan yhtäältä surrealistiset aiheet esitetään ihmisenä olemisen kauneuden ja kipeyden kipupisteenä.

Sivun valokuvat: Jari Kuskelin

JYVÄSKYLÄN TAIDEMUSEO

Kauppakatu 23
40100 Jyväskylä

puh. 014 266 4391
puh. 014 266 4398
www.jyvaskyla.fi

SAARIJÄRVEN MUSEO

Herajärventie 2

43100 Saarijärvi

puh. 044 4598 412
puh. 044 4598 411
www.saarijarvi.fi/museo

KEURUUN MUSEO

Kangasmannilantie 4
42700 Keuruu

puh. 040 965 5597
www.keuruunmuseo.fi

GALLERIA JARSKA

Ryöppäläntie 59
Tarvaala, Saarijärvi

puh. 044 4598 411
www.saarijarvi.fi/museo