Jyrki Markkanen

Taide on erottamaton osa arkea

Jyrki Markkanen (s. 1956) on metalligrafiikan ja valokuvauksen tekniikoiden taitaja, mutta nykyisin hän tekee myös kolmiulotteisia teoksia. Idea tekemiseen lähtee pitkälti omista valokuvista tai elokuvamaailmasta, mutta mikä tahansa asia voi antaa alkusysäyksen teokselle. Taide on Markkasen mukaan olemassa antaakseen ihmisille jonkinlaisen toisen näkökannan tai näkemyksen maailmasta. Taide on otettavissa ja nähtävissä sille, joka sen haluaa, taiteilija kuvailee.

Jyrki Markkanen asuu ja osittain työskentelee tällä hetkellä vanhassa, tunnelmallisessa, punaisessa omakotitalossa, jonne hän muutti jo pienenä poikana. Työhuone on täynnä mielenkiintoisia esineitä: vinyylilevyjä, autojen pienoismalleja sekä vanha elokuvaprojektori, joka tulee saamaan mahdollisesti paikkansa tulevassa näyttelyssä.

Markkanen kertoo olleensa nuorempana sisarusparven itkuiikka kolmen vanhemman sisaruksen hallitessa tilanteita. Kotitalossa vallitsivat isoisän arvot niin hyvässä kuin pahassa. Isoisä Urho Lehtinen oli kova tekemään töitä ja pitämään järjestystä. Hän oli ammatiltaan taiteilija, joten taiteilijan ammatista sisältöineen tuli itsestäänselvyys heti lapsuudesta saakka.

Kiinnostava ja monin tavoin antoisa paikka Markkaselle tällä hetkellä ei ole kuitenkaan lapsuudenkoti, vaan Imatralla Vuoksen varrella oleva metsä, jossa on ennen ollut Vuoksenniskan satama-alue. Luonnontilassa, täysin hoitamaton metsä on täynnä kaikenlaisia mielenkiintoisia. Inspiraatio voi tempaista Markkasen mukaansa lähes missä ja milloin vain, ja sen erottaminen arjesta on lähestulkoon mahdotonta.

Taide on elämää tai miten sen nyt katsoo. Emmää nää mitään semmosta rajaa kauheesti sen taiteen tekemisen ja muun elämän välillä, että se jatkuu, vaikka kuin yrittäs olla jatkamatta nii se varmaan jatkus […] kyllä tietysti toki tulee sellasia niin kuin kramppeja että ei niin kuin, tai niitä tulee… ehkä niitä tulee, vähän päästäkin jo välillä että eihän tässä välillä oo mittää järkeä tässä touhussa, että sitä ajattelee tietyiltä kanteilta. Mutta, kyllä se vaan jatkuu ja jatkuu.

Taiteen antama näkökulma

Idea tekemiseen lähtee esimerkiksi omista valokuvista tai elokuvista. Aikaisemmin ajatuksia teoksiin löytyi kulttuurin ja erityisesti populaarikulttuurin maailmasta, mutta nykyisin mikä tahansa voi inspiroida, kun vain löytyy jokin asia jota työstää eteenpäin.

Teoksen tekeminen alkaa ideoiden kirjaamisesta ja siirtämisestä luonnoskirjaan. Aikaisemmin, työskennellessään graafikkona, alku oli hieman erilainen: metalligrafiikkaa, kuten mezzotintoa, tehdessä teos aloitetaan huolellisella laatan valmistelulla ja muokkaamisella. Laatan valmistelun aikana ajatus teoksesta vahvistui, mutta nyt ajatus kehittyy eteenpäin piirtelemällä muistikirjaan. Ajatuksen kypsyessä, alkaa Markkanen hankkia erilaisia materiaaleja ja tarvikkeita teosta varten: teos edistyy pikkuhiljaa työstämällä.

Haastavinta on viimeinen nipistys eli teoksen saaminen sellaiseen tilaan, ettei siinä enää ole mitään tehtävää. Jokainen teos tuo myös mukanaan omat, erilaiset haasteensa. Jos teoksen tekemiseen tarvittavat laitteet ja välineet puuttuvat on turvauduttava ulkopuoliseen apuun. Jokainen teos on Markkasen kertoman mukaan aina jollakin tavalla valmistunut.

Jokin asia saattaa olla jonkinlaisena epämääräisenä kasana jossakin pitemmänkin aikaa, ku se sitten jonkun toisen työn jälkeen vaikka rupee sitten taas kiinnostamaan uudestaan… Että vaihtelevasti.

Tärkeintä on, että taiteilija pystyy siirtämään katsojille ja tulkitsijoille syyn, miksi teos on tehty tai tunteen, jonka taiteilija on tuntenut teosta tehdessään. Taiteen tekemisen ilo löytyy pieninä asioina työskentelyssä. Omista tutuista kuvioistaan on poikettava, ja löydettävä uusia tapoja lähteä työstämään aiheita. Työskentelyssä on oltava yllätyksellisyyttä, eikä taiteen prosessin toivoisi koskaan olevan täysin lineaarista. Jokainen teos on tehdessä erilainen ja jokaisessa se hyvä, ratkaiseva piste on erilainen.

Taide on olemassa antaakseen ihmisille jonkinlaisen toisen näkökannan tai näkemyksen maailmasta. Taiteen kantaaottavuus on myös lähellä sydäntä – nuorempana Markkasen työt syntyivät hyvin pitkälti yhteiskunnallisuudesta.

Se [taide] on otettavissa ja nähtävissä sille joka sen haluaa ja jonka tavotettavissa ja otettavissa se on, kaikkien, kaikillahan se ei ole.

Elämä taiteessa

Markkanen toivoisi, että taiteilija eläisi omalla taiteellaan: joillekin tämä on mahdollista ja joillekin ei. Jos taiteilijalla ei ole taiteen myyntituloa, niin yhteiskunnan myöntämät apurahat ovat tärkeitä. Harva taiteilija elää pelkästään taiteellaan. Hyvä elämä taas on eri asia – hyvään elämään kuuluu Markkasen näkemysten mukaan kaikenlaista esim. hyvä ihmissuhde.

Työskentely on osa muuta elämää hän ”rullaa kameroidensa kanssa kaikenlaisissa paikoissa”. Välillä on kuitenkin osattava ottaa itsensä irti taiteen maailmasta ja tässä auttaa oma tytär ja hänestä huolehtiminen, ruuanlaitto ja tyttären vieminen hevostallille sekä koira Viivi. Koti on luonnollinen jatkumo työn teolle, mutta työskentelyn saattaa välillä keskeyttää esimerkiksi mielenkiintoinen elokuva. Markkanen elää elämäänsä tällä hetkellä kahdessa paikassa – sekä Jyväskylässä että avopuolisonsa luona Imatralla.


JYVÄSKYLÄN TAIDEMUSEO

Kauppakatu 23
40100 Jyväskylä

puh. 014 266 4391
puh. 014 266 4398
www.jyvaskyla.fi

SAARIJÄRVEN MUSEO

Herajärventie 2

43100 Saarijärvi

puh. 044 4598 412
puh. 044 4598 411
www.saarijarvi.fi/museo

KEURUUN MUSEO

Kangasmannilantie 4
42700 Keuruu

puh. 040 965 5597
www.keuruunmuseo.fi

GALLERIA JARSKA

Ryöppäläntie 59
Tarvaala, Saarijärvi

puh. 044 4598 411
www.saarijarvi.fi/museo