Arja Karppinen-Rekola

s. 1957 Simossa, asuu Jyväskylässä

Miksi hait tähän näyttelyyn?

Sain sopivat kuvat juuri valmistuneista maalauksista ja ajattelin kokeilla onneani. Olen työskennellyt Jyväskylässä melko kauan, ja tämä tuntui kiinnostavalta mahdollisuudelta.

Missä olet asunut?

Olen syntynyt Simossa. Sitten Kärsämäki, Kangaslampi, Sotkamo, Ylikiiminki, Ylivieska, Konnevesi, Leppävirta, Kuopio, Helsinki, Lahti. Olen asunut puoli vuotta Israelissa, missä olin töissä kibbutsilla. Sieltä Raumalle ja edelleen Jyväskylään.

Mikä merkitys asuinpaikallasi ja synnyinpaikallasi on sinulle taiteilijana?

Aloin tutkia kirjasta Rauman pitsejä ja ajattelin opettelisinko nypläämään. En ehkä ryhdy siihen puuhaan, mutta huomasin kaipaavani entistä asuinpaikkaani!

Ajan pyörällä Jyväskylän rantaraitin kautta työhuoneelle päivittäin. Raitin varrella, vähän syrjässä on lähes kuollut, pieni kuusi jäkälän peittämänä. Jos muutan jonnekin muualle, haikailen kuvankauniin, pystyyn kuolleen kuusen perään. Se on ikuistettu useaan maalaukseeni.

Kerro näyttelyyn esille tulevista teoksistasi.

Ylipäätään ei ole helppo kertoa. Tekemisestä on kulunut vuodenpäivät ja olen jo ”muualla”. Tekemiseen kuuluu kuitenkin samanlaisia asioita: kypsyttely joskus pitkäänkin, toteutusvaiheen taistelu sekä toivottavasti oikeanaikainen lopetus.

Työskentelyssäni on henkilökohtaiset ja kokemukselliset lähtökohdat.

Mikä taiteen tekemisessä tuottaa suurinta iloa?

Vaikka alkuun tuntuu pahalta, lopussa kuitenkin helpottaa.

Kuraattorien keskustelu

Samuli Heimonen ja Teija Isohauta

Arja Karppinen-Rekola tekee maalauksia, joissa ortodoksi-ikonien kuvamaailma ja kuvaamistapa sekoittuu hänen omaan ilmaisuunsa.

Tunnelma maalauksissa on kollaasimainen, mutta se on toteutettu kokonaan maalaamalla temperavärein. Ikonimaalauksen ankarat rutiinit luovat kauniin kontrastin maalausten muiden elementtien välille.

Karppinen-Rekola maalaa myös perinteisiä ikoneita ja taitaa siihen liittyvän säännöstön ammattimaisesti. Hän on mielenkiintoinen maalari, ja olen yllättynyt siitä, etten ole törmännyt aiemmin hänen teoksiinsa.

Teokset ovat valoisia ja värit poikkeuksellisen tarttuvia. Kuvastosta löytyy pieniä lapsia, siltoja, niittykukkia ja naavapuita. Niissä on näennäistä sadunomaisuutta, mutta ne ovat kaukana saduista, kysymys on uskosta kohti valoisampaa tulevaisuutta, mukana ripaus ihmettä.

Sivun valokuvat: Jari Kuskelin

JYVÄSKYLÄN TAIDEMUSEO

Kauppakatu 23
40100 Jyväskylä

puh. 014 266 4391
puh. 014 266 4398
www.jyvaskyla.fi

SAARIJÄRVEN MUSEO

Herajärventie 2

43100 Saarijärvi

puh. 044 4598 412
puh. 044 4598 411
www.saarijarvi.fi/museo

KEURUUN MUSEO

Kangasmannilantie 4
42700 Keuruu

puh. 040 965 5597
www.keuruunmuseo.fi

GALLERIA JARSKA

Ryöppäläntie 59
Tarvaala, Saarijärvi

puh. 044 4598 411
www.saarijarvi.fi/museo