Kalle Leino

s. 1982 Jyväskylässä, asuu Helsingissä

Miksi hait tähän näyttelyyn?

Hain näyttelyyn, koska töitäni ei ole ollut suuremmin esillä Jyväskylässä, ja ajatus tästä tuntui ”oikealta”. Jyväskylä on kuitenkin ollut elämäni lähtöpiste ja sitä kautta myös taiteilijaurani lähtöpiste.

Missä olet asunut?

Synnyin Jyväskylässä. Sen jälkeen olen asunut vuoden Orivedellä, vuoden Tukholmassa, jonkun aikaa Berliinissä. Pääasiassa olen kuitenkin asunut Helsingissä. Jyväskylästä muutin pois noin 20-vuotiaana.

Mikä merkitys asuinpaikallasi ja synnyinpaikallasi on sinulle taiteilijana?

Uskoisin, että kotiseudusta jää jonkinnäköinen muistijälki ihmiseen, ja näin ollen olemme kaikki jossain määrin tuloksia omasta synnyinseudusta. Tätä on vaikea erottaa muusta persoonasta. Taide on osa persoonaani.

Kerro näyttelyyn esille tulevista teoksistasi.

Näyttelyn oma osuus on vielä auki. Tapoihini kuuluu työskennellä johonkin deadlineen asti vapaasti. Valmiista materiaalista valikoin parhaimman kokonaisuuden määräajan lähestyessä.

Mikä taiteen tekemisessä tuottaa suurinta iloa?

Taiteen tekeminen on itseilmaisua. Se on oman taiteeni lähtökohta ja päämäärä.
Katsojan ja oman maailmani kohtaaminen on kihelmöivä ajatus. Teen taidetta itsekkäistä syistä. Ilman kaikille avoimia näyttelyitä kokemus ei kuitenkaan olisi täydellinen.

Kuinka paljon sinulla syntyy ns. työhuonemaalauksia, jotka eivät koskaan päädy näyttelyihin?

Suurin osa töistäni ei ikinä näe päivänvaloa. Suurin piirtein yksi jokaista kymmentä kohti onnistuu. Onnistuminen on tunne, että tässä on jotain, mitä ei tekemällä pysty tekemään, teoksen täytyy syntyä ns. itsekseen. Maalaaminen on myös hauskaa silloin kun vapauttaa itsensä onnistumisesta, ja yleensä juuri tämä vapautuminen aiheuttaa onnistumisen. Vaikka monet työni vaikuttavat päällisin puolin kömpelöiltä, olen saanut niistä tekemisen riemua, jonka koen monesti välittyvän katsojille. Teokseni ovatkin enemmän ajatusten herättelijöitä kuin teknisen taituruuden esityksiä.

Kuraattorien keskustelu

Samuli Heimonen ja Teija Isohauta

Kalle Leino on rehellinen maalari. Hänen maalauksissaan miltei naiivit, pienet huomiot ja kuva-aiheet soljuvat mutkattomasti reippaan maalausjäljen kainalossa.

Kalle Leinon maalaukset on tehty suurpiirteisesti. Maalausjälki on rentoa ja kertoo, että taiteilija nauttii maalaamisesta prosessina. Värit, taustat ja pensselin jälki ovat väkeviä ja kuvauksen varsinainen aihe oikeastaan toimii vain syynä maalata.

Kaikki se mikä hänen maalauksissaan näyttää helpolta on kuitenkin pitkän ja vaikean työn tulos. Ei ole mikään salaisuus, että rento ja helppo maalausjälki syntyy harvoin rennosti ja helposti.

Kiehtovaa Leinon töissä on puolihuolimaton ote, keskeneräisyyden tuntu ja menemisen meininki.

Leino tuntuu olevan maalauksissaan jatkuvasti asioiden ytimessä. Salaisuus on siinä, että hän antaa saman painoarvon romanttiselle auringonlaskulle kuin rikkaruoholle. Molemmat maalataan yhtä huolettomasti ja yhtä antaumuksella.

Sivun valokuvat: Jari Kuskelin

JYVÄSKYLÄN TAIDEMUSEO

Kauppakatu 23
40100 Jyväskylä

puh. 014 266 4391
puh. 014 266 4398
www.jyvaskyla.fi

SAARIJÄRVEN MUSEO

Herajärventie 2

43100 Saarijärvi

puh. 044 4598 412
puh. 044 4598 411
www.saarijarvi.fi/museo

KEURUUN MUSEO

Kangasmannilantie 4
42700 Keuruu

puh. 040 965 5597
www.keuruunmuseo.fi

GALLERIA JARSKA

Ryöppäläntie 59
Tarvaala, Saarijärvi

puh. 044 4598 411
www.saarijarvi.fi/museo